Iпотека в Україні
Портал іпотечного кредитування

Молодятам квартиру, а бабуся й на вулиці поживе…

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Offline Редактор

• Старший модератор
  • Эксперт
    • Ипотека в Украине
...Новобудови заморожуються на невизначений термін, одні й ті самі квартири перепродаються відразу кільком господарям, по фіктивним документам, а стареньким допомагають скоріше «звільнити» помешкання.

Щоденно безневинні люди опиняються на вулиці через спритність шахраїв і власну необачність. Ми не встигаємо прочитати про можливі схеми обману, як вигадуються десятки нових.

Найгучніша за останнє десятиріччя афера з «Еліта-Центром» завдала чимало збитків і розчарувань постраждалим. Серед квартир, проданих цією організацією, немає жодної, яка б належала одному власникові. Тривалий час інвесторів водили за носа не починаючи робіт. Аж поки люди не зібрались усі разом в офісі компанії, який на той момент виявився порожнім. Люди довірились представникам фірми, які переконували, що з дозволами все в порядку. І знову ж вагому роль зіграла юридична неосвіченість покупців. У цьому зізнається одна з постраждалих:

Вони показували якісь документи, дозволи, але справа в тому, що ми не розуміємо, ми не знаємо, якими вони мають бути. Ми ж не кожного дня купуємо квартири. Люди думали, що якщо є офіційна реклама в усіх ЗМІ, то це якось повинно було контролюватись. Це по-перше. А по-друге –аргументом було те, що інвестування будівництва кредитували банки, а це свідчення того, що з документами «Еліта-Центру» все було гаразд. Зараз нам обіцяють давати житло за рахунок забудовників, що виграють тендери на будівництво на ділянках, які виділила мерія. Але з цих будинків 25% вони мають відати нам, постраждалим. Але коли це буде, як і хто отримає це житло — невідомо.

Наша порада

Документи про право власності, або договір купівлі-продажу, витяг із БТІ, копії паспортів та ідентифікаційних кодів жителів помешкання, прописка-виписка з жеку про прописаних мешканців, техпаспорт на квартиру, довідка про заборгованість перед комунальними службами, якщо будинок приватний, то має бути ще довідка про приватизацію будинку та землі й довідка про незалежну оцінку ринкової вартості землі. Слід перевірити їх правочинність і відповідних інстанціях, які безпосередньо їх видавали.

Серед продавців нерухомості найчастіше страждають незахищені верстви населення. Нерідко траплялись ситуації, коли людину, не байдужу до оковитої, лагідно просили продати чи обміняти житло. Про законність угоди постраждалий дізнавався тоді, коли опинявся назовсім на вулиці, але з пляшкою в руках.

За свідченням співробітника одного з київських банків, і в наш час трапляються непоодинокі випадки, коли продавець квартири не вміє читати й писати. Причому банк при видачі кредиту має справу лише з покупцем і власникові нічим не може зарадити. Від протилежної сторони вимагається ціла низка паперів.

Нерідкі випадки махінацій із самотніми дідусями та бабусями, які з радістю готові переписати все майно заради того, аби про них подбали в похилому віці. Але доволі часто цей догляд неналежний. Простіше кажучи, стареньким допомагають скоріше звільнити помешкання. Про такі випадки неодноразово згадувалось у ЗМІ. Нам вдалося поспілкуватись із Валентиною Добровольською, яку турботлива молода сім’я погодилась доглянути:

Я жила сама, чоловік давно помер. Молоді люди, тільки нещодавно одружені, запропонували доглядати мене, допомагати прибирати в квартирі, з продуктами, натомість, вони попросилися жити у мене. Пенсію маю невелику, власних дітей ніколи не було, я й зраділа, що хоч у такий спосіб на старості літ сім’єю обзаведусь.

Все було добре, дружно жили, але вони ж спочатку натякали, щоб я на них квартиру переписала. Я думала спадщину оформити, але вони мене переконували, що на спадщину потім півроку чекати рішення потрібно, навіщо весь той клопіт. Я й погодилась, переписала на них квартиру, вони ж відразу мене на вулицю виставили. Я й до міліції зверталась, вони чи підкупили кого, чи щось, не знаю навіть. Ніхто не змусив їх мені квартиру віддати. Слава Богу, що мене сусідка в себе приютила. Але за все в житті потрібно платити, й починати своє життя з чужого горя — погано.

Ошукують не лише самотніх бабусь. Володимир Майстров із м. Рівно від безвиході звертався з листами до ЗМІ:

Схема, яку було використано проти моєї матері, є стандартною: спочатку матір ізолювали від спілкування зі мною та родичами, підробили кілька документів, виготовили два паспорти на її ім’я, оформили заповіт, доручення на право розпоряджатися всім її майном, а потім помістили в психіатричний заклад, називаючись при цьому близькими родичами.

Наша порада

Не купуйте нерухомість, якщо продавець діє за дорученням. Майте справу виключно з власником.

У зв’язку з високими цінами на нерухомість, усе більше людей користуються послугою кредитування в банку. Суму переплати по відсоткам теж можна віднести до своєрідного роду шахрайства, але узаконеного. Тим не менше банк виступає своєрідним захистом від аферистів, оскільки з метою своєї ж безпеки ретельно перевіряє документи на «чистоту угоди». Агентства з продажу нерухомості теж є своєрідним гарантом безпеки, хоча офіційно юридичної відповідальності не несуть. В українському законодавстві навіть термін «ріелтор» ніде не зустрічається. Спеціаліст з нерухомості Євген Атаманенко розповів, з якими документами варто бути особливо пильними:

Найпоширеніший спосіб шахрайства — це підробка документів або ж якщо людина, що не є власником, продає квартиру. Підробити можуть паспорт, документи про право власності чи договір купівлі-продажу.

Найбільша небезпека можлива при продажу нерухомості за дорученням. Справа в тому, що людини, яка виписувала це доручення, може вже не бути серед живих.

Однак повної гарантії вам ніхто не дасть. То й не варто покладатись на добропорядність ріелтора. Як правило, вони перевіряють лише два документи — архівну виписку з домової книги та витяг з Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно.

У виписці з домової книги є інформація про всіх, хто коли-небудь був зареєстрований у цій квартирі, тобто потенційно має на неї права. За витягом з реєстру можна дізнатися про склад власників, наявність обтяжень, скільки разів проводились операції з цією квартирою. Найчастіше інформація в цих документах відповідає дійсності, однак ріелтор може й не перевіряти її, а просто запевнити клієнта: перевірка виконана — спіть спокійно. А буває й так, що він і перегляне документи, але не зможе їх компетентно оцінити. Натомість за свої послуги в нього рука не здригнеться взяти від 3 до 5% від вартості квартири.

Така безвідповідальність може коштувати чималих коштів. Адже за нашим законодавством, якщо хоч одна ланка в ланцюжку купівлі-продажу нерухомості буде визнана недійсною чи незаконною, вся угода анулюється. Й тут ризикують покупці. Заради того, щоб заплатити менші податки, досить часто вони умисно в правоустановчих документах занижують вартість житла. А за рішенням суду компенсується лише та сума, що зазначена в договорі. Тож будьте обережні з кожним папірцем, який підписуєте. Кожну сплачену квитанцію слід зберігати.

Наша порада

У такій серйозній і ризикованій справі, як операції з нерухомістю, краще порадитись із освіченим юристом.

Катерина Семенюк
http://www.uwtoday.com.ua